Odżywiasz się zgodnie z zasadami wegetarianizmu, dlatego na Twoim stole często króluje tofu? Jeżeli masz już dość sera sojowego w klasycznym wydaniu, wcale nie jesteś skazany na monotonię. Inspiracją może być jedzenie typu chińczyk z dostawą do domu albo inne orientalne dania. Poznaj sprawdzone przepisy.
Tofu to wyrób sojowy – produkt, który często wykorzystywany jest w kuchni orientalnej. Z uwagi na swoje wartości odżywcze, nierzadko stosowany jest w diecie wegetariańskiej jako zamiennik mięsa bogatego w białko. Zaletą tego produktu są nie tylko walory zdrowotne, ale przede wszystkim uniwersalność zastosowania. Tofu można przyrządzić na wiele sposobów, czego przykładem jest m.in. jedzenie typu chińczyk zamawiane z dostawą pod wskazany adres. Ponadto świetnie smakuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.
-
Dyniowa tarta z tofu
W tym daniu tofu doskonale sprawdzi się jako zamiennik sera żółtego.
Składniki:
- gotowe ciasto kruche
- pół kostki naturalnego tofu
- mały pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 2 szklanki dyni piżmowej startej na tarce
- kilka sztuk pieczarek
- przyprawy do smaku.
Formę do tarty wysmaruj olejem kokosowym. Wyłóż ciasto i podziurkuj widelcem, a następnie podpiecz chwilę w piekarniku. Wyłóż dynię, dodaj pieczarki pokrojone w plasterki. Starte tofu wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, czosnkiem, solą i pieprzem oraz odrobiną oliwy z oliwek. Wyłóż na sam wierzch tarty. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez ok. 15 minut w temperaturze 180oC.
-
Makaron razowy z tofu
To proste i szybkie w przygotowaniu danie, które zaspokoi głód na długi czas.
Składniki:
- 250 g makaronu razowego
- kostka tofu
- garść liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku.
Ugotuj makaron. Na patelni podsmaż wyciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i kawałki tofu. Dopraw solą. Dodaj makaron i całość dokładnie wymieszaj.
-
Zapiekanka z warzywami
W związku z tym, że tofu doskonale zastępuje ser, możesz przygotować smaczną i pożywną zapiekankę warzywną.
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 mały bakłażan
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- kostka tofu.
Warzywa pokrój w kostkę. Smaż przez ok. 30 minut na rozgrzanej patelni. Pod koniec dodaj pokruszone tofu i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszaj i dopraw orientalnymi przyprawami. Włóż do rozgrzanego piekarnika (180oC) na ok. 15 minut.
-
Warzywa azjatyckie z tofu
To bardzo szybkie i nieskomplikowane danie, które świetnie sprawdzi się w roli orientalnego obiadu.
Składniki:
- mrożona mieszanka azjatyckich warzyw
- kostka tofu
- 2 łyżki sosu sojowego
- kiełki fasoli
- garść sezamu
- sos chili.
Na patelni podsmaż warzywa mrożone. Dodaj sos sojowy i chili. Dorzuć kawałki tofu i smaż przez kilka minut. Podawaj z kiełkami fasoli i sezamem.
Szukasz jeszcze innych pomysłów? Zamów jedzenie typu chińczyk z dostawą pod wskazany adres. Orientalne dania będą doskonałą inspiracją do stworzenia niedzielnego obiadu z tofu w roli głównej.
Tekst partnera