W okresie świąt Bożego Narodzenia na każdym wigilijnym stole zagości wiele różnorodnych potraw związanych z tradycją i zwyczajami z różnych stron Polski. Niezależnie od regionu, z którego pochodzimy, potrawy z maku należą do naszych ulubionych. Mak jest nie tylko zdrowy, ale zawiera też wiele bardzo ważnych dla naszego zdrowia składników.
Makowe ciasta
Na wielu polskich stołach w wigilię zagości zawijany makowiec – najpopularniejsze świąteczne ciasto. Dozwolone są wszelkiego rodzaju makowce, z dodatkiem bakalii, jabłek czy wiśni. Ale z maku można przyrządzić również pyszne ciasteczka: makagigi. To ciastka z masy makowej, zanurzonej w karmelu. Do maku można dodać bakalii lub innych ulubionych dodatków. Naturalny karmel uzyskuje się z miodu z dodatkiem cukru.
Oprócz typowych słodkości, bez których nie wyobrażamy sobie świąt, na niektórych stołach mogą zagościć również takie potrawy, jak pierogi z makiem na słodko czy kluski z makiem. Czy to przesada? Mak jest zdrowy i mogą go bez przeszkód jeść nawet dzieci. Jedyne, na co warto uważać, to aby nie przesadzić z ilością!
M. Witczak