Trądzik jest dolegliwością naszych czasów. Kiedyś kojarzył się głównie z okresem dojrzewania, teraz coraz częściej objawia się również w wieku dwudziestu- czy trzydziestu paru lat. Jest to wynik nie tylko genów czy cywilizacyjnych zmian środowiska, ale także naszej diety.
Pomagają…
- Pokarmy bogate w witaminę A, B2 oraz cynk. Składniki te mają działanie łagodzące na problemy skórne i przyspieszają gojenie. Cynk ponadto wysusza istniejące wypryski.
- Herbatka ziołowa lub tabletki z bratka (fiołka trójbarwnego). Reguluje prace naszych gruczołów podskórnych.
- Fermentowane produkty mleczne: jogurty, kefiry, maślanki(oczywiście, te naturalne), Wykazują one działanie anty-androgenne, korzystne przy leczeniu trądziku.
- Produkty wysokobłonnikowe: otręby pszenne oraz owsiane, płatki żytnie i pszenne, kiełki pszenicy, różne rodzaje muesli. Łagodzą stany zapalne i regulują ogólną gospodarkę wodną organizmu.
- Zielone warzywa oraz żółte i pomarańczowe owoce. Trzeba jednak zwrócić uwagę na to, by produkty te były pochodzenia krajowego, a nie importowane, bowiem jeśli nie są właściwie przechowywane, albo zalegają już dłuższy czas w magazynie, produkują mikotoksyny, które nasilają trądzik.
A. Złotkowska