Trądzik jest dolegliwością naszych czasów. Kiedyś kojarzył się głównie z okresem dojrzewania, teraz coraz częściej objawia się również w wieku dwudziestu- czy trzydziestu paru lat. Jest to wynik nie tylko genów czy cywilizacyjnych zmian środowiska, ale także naszej diety.
Dieta przeciwdziałająca trądzikowi opiera się na wielu wyrzeczeniach. Żadnej z nas przecież nie jest łatwo zrezygnować z ulubionych słodyczy, porannej kawy, ognistej kuchni meksykańskiej czy innych używek i pokarmów, do których przywykliśmy.
Warto jednak narzucić sobie taki rygor, by oczyścić naszą skórę oraz ocenić na które składniki reaguje lepiej, a na które gorzej. Dzięki temu, gdy już poprawimy stan cery i zharmonizujemy wydzielanie gruczołów, znów będziemy mogły sobie pozwolić na nasze małe przyjemności podniebienia – byle tylko w racjonalnych ilościach i odstępach czasu.
A. Złotkowska