Zbyt dużo soli szkodzi. Tymczasem większość Polaków każdego dnia zjada więcej soli niż potrzebuje ich organizm. To, co w soli może szkodzić zdrowiu, to sód. Ale uwaga – sód zjadamy nie tylko wraz z solą.
Jak więc sprawdzić, ile soli, a ile sodu zawiera danie, które ląduje na naszym talerzu?
Na opakowaniach wielu produktów żywnościowych podana jest ich wartość żywieniowa. Wśród licznych składników znajdziemy i sód. Żeby z jego ilości wywnioskować, ile w produkcie znajduje się soli, po prostu pomnóż ilość sodu przez 2,5.
A więc na przykład jeśli twoje danie zawiera 1200 mg sodu, to oznacza, że ma w sobie około 3000 mg soli. Dla ułatwienia dodamy, że jedna łyżeczka soli waży około 6 g. Wielkości porcji są różne, dlatego zawsze porównuj ilość sodu w 100 g. Danie z naszego przykładu zawiera bardzo dużo sodu. Wybieraj raczej produkty o niskiej zawartości sodu.
Co to znaczy niska zawartość sodu?
Jeżeli w 100 g jest nie więcej niż 120 mg sodu, wtedy możemy mówić o zdrowym wyborze. Oczywiście o ile produkt ten nie zawiera przy okazji dużych ilości tłuszczu czy innych niezdrowych składników, ale to już całkiem inna historia.
Pro-test