uwaga-chemiczna-kuchnia

Wypolerowane pomidory, błyszczące nienaturalnie zielone jabłka, smak i zapach zamknięty w puszce czy proszku, chleb świeży przez tydzień…Od „udoskonalonej” żywności nie uciekniemy, choć powinniśmy. Każdy z nas zjada 4-7 kg chemikaliów rocznie!

Warto pamiętać, że tłuszcze wchodzą w reakcję z większością „plastików”. Wykorzystanie naczyń jednorazowych na pikniku, na pewno Ci nie zaszkodzi, jednak korzystanie z nich na co dzień dostarcza nam dodatkowych toksyn.

Wiele kobiet ma słabość do piękne zdobionych kolorowych serwisów. Tym czasem większość kolorowych farb zdobiących naczynia ceramiczne zawiera nadmierną ilość kadmu i ołowiu, które w trakcie użytkowania przedostają się z pożywieniem do organizmu. Bezpieczny kubek lub miska są malowane tylko po zewnętrznej stronie.

Toksyczny bigos

Uwielbiany przez Polaków może być źródłem wielu niebezpiecznych substancji.

W niklowanych garnkach nie wolno gotować kwaśnych potraw, zwłaszcza kiszonej kapusty i ogórków. Z badań wynika, że w trakcie gotowania bigosu do potrawy uwalnia się do 127 mg/kg niklu.

Warto również przyglądać się teflonowych blaszkom i patelniom, gdyż każde małe zadrapanie warstwy ochronnej ułatwia przedostawanie się mikrocząsteczek teflonu, który jest substancją silnie toksyczną.

Zuzanna Górka