Wypolerowane pomidory, błyszczące nienaturalnie zielone jabłka, smak i zapach zamknięty w puszce czy proszku, chleb świeży przez tydzień…Od „udoskonalonej” żywności nie uciekniemy, choć powinniśmy. Każdy z nas zjada 4-7 kg chemikaliów rocznie!
Każda niewłaściwa obróbka, której poddajemy produkty żywnościowe w kuchni, może zmienić na niekorzyść proporcję cennych składników odżywczych do toksyn. Przykładowo powinniśmy unikać przypalania tłuszczu na patelni, gdyż wytwarza się wówczas trująca akroleina oraz cały szereg wolnych rodników.
Jak gotować i nie zwariować?
Drogie Panie, w świecie, w którym własna kuchnia kryje w sobie wiele pułapek, trudno jest zachować spokój. Jednak koniecznie musimy zachować zdrowy rozsądek. Unikanie wszystkich szkodliwych substancji jest po prostu niemożliwe. Możemy jednak zminimalizować przedostawanie się toksyn z naszych talerzy do żołądka. Codziennie dokonujemy wyborów – od kupionych produktów, po sposób ich przygotowania. Wybierajmy dobrze.
Zuzanna Górka