Dieta wegetariańska jak każda inna, może wpłynąć pozytywnie, jak również negatywnie na nasz organizm. Jeśli ktoś mówi, że wegetarianizm nie ma minusów, to wypowiada swoje słowa nieodpowiedzialnie.
Otyłość
Indeks masy ciała (BMI) wegetarian jest statystycznie niższy niż osób spożywających mięso, tyczy się to wszystkich grup wiekowych zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn. A mówiąc prościej, nie tylko łatwiej nam schudnąć, przechodząc na dietę bezmięsną, bogatą w warzywa i owoce, ale też utrzymać właściwą wagę. Powodem tego jest większe spożycie produktów o niskiej zawartości energii i bogatych w błonnik, co zapobiega napadom “wilczego” głodu.
Dieta bezmięsna w większości chorób przewlekłych ma działanie pozytywne na organizm i nie należy się jej obawiać. Musimy jednak pamiętać, że bardzo łatwo zaszkodzić sobie przez zły dobór produktów. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem, jakiego rodzaju artykuły spożywcze są dla nas wskazane, a jakich trzeba nam unikać. Pamiętajmy przy tym, że specjaliści, zajmujący się danym typem dolegliwości, nie są jednocześnie dietetykami. Jeśli więc doktor zasugeruje, że musimy jeść czerwone mięso, dowiedzmy się o jaki konkretnie składnik odżywczy chodzi, a potem sprawdźmy czy nie ma zamiennego źródła.
A. Złotkowska