Nie ma nic lepszego na jesienne i zimowe chłody, niż grzane wino. Aromatyczny i rozgrzewający napój idealnie wpasowuje się w klimat nadchodzących świąt Bożego Narodzenia. Jak przygotować pysznego grzańca?
Grzaniec – wino w świątecznym wydaniu
Czerwone wino same w sobie ma wyjątkowy smak, ale po podgrzaniu, z dodatkiem aromatycznych przypraw i owoców tworzy wyjątkowy napój, który doskonale smakuje i rozgrzewa. Grzane wino to nieodłączny element świątecznych jarmarków, Dostaniemy je także w parkach dużych miast, gdzie wspaniały zapach unosi się z parujących garnków. W okresie świątecznym, grzaniec ma niepowtarzalny smak. Przygotujemy go samodzielnie, z małą pomocą sprawdzonych przepisów.
Grzane wino
Składniki:
- 500 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 plastry pomarańczy
- skórka z 1/2 cytryny
- kora cynamonu
- owoce kardamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 2 gwiazdki anyżu
- 2 goździki
Przygotowanie:
Cytrusy dokładnie szorujemy. Z cytryny pozbywamy się skórki przy pomocy obieraczki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Przed podaniem odcedzamy wino i podajemy z plasterkami pomarańczy.
Grzaniec
Składniki:
- 750 ml czerwonego wina
- 20 szt. goździków
- laska cynamonu
- 150 g cukru
- 1 pomarańcza
Przygotowanie:
Pomarańczę myjemy i kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy wino, dodajemy owoce oraz przyprawy. Całość podgrzewamy ok. 15 minut, nie zagotowując wina. Gotowego grzańca przelewamy do kubków i podajemy.
Świąteczny grzaniec
Składniki:
- 4 szklanki czerwonego wina
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki soku ananasowego
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- 6 goździków
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 laski cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 pomarańcze
Przygotowanie:
Napoje łączymy z przyprawami w rondelku. Skórkę z pomarańczy kroimy w paski i dodajemy do wina. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Podajemy z laskami cynamonu.
Grzane wino z rodzynkami
Składniki:
- 500 ml czerwonego wina
- 15 rodzynek
- miód
- laska cynamonu
- pomarańcza
- goździki
Przygotowanie:
Pomarańczę myjemy i parzymy, kroimy w plasterki i dodajemy do wina oraz przypraw. Podgrzewamy, uważając, by nie doprowadzić do wrzenia. Doprawiamy do smaku miodem i podajemy, po wcześniejszym przecedzeniu.
Katarzyna Antos