W ostatnich latach obserwuje się wzrost zainteresowania staropolskimi napitkami musującymi. Jaki potencjał prozdrowotny skrywają w sobie kwasy?
Kwas chlebowy w profilaktyce nowotworów
Warto spożywać kwas chlebowy. Naukowcy udowodnili, iż zmniejsza on ryzyko rozwoju chorób nowotworowych, schorzeń przewodu pokarmowego i nerek. Jednocześnie przyśpiesza metabolizm i ułatwia zrzucenie zbędnych kilogramów. Wykazano, iż kwas chlebowy ułatwia leczenie astmy, grzybicy, stwardnienia rozsianego i reumatoidalnego zapalenia stawów.
Właściwości odmładzające kwasu chlebowego
Z kolei kwas cytrynowy stanowi bogate źródło limonenu i witaminy C. Ta ostatnia uczestniczy w syntezie białka strukturalnego skóry – kolagenu. Z kolei fitoestrogeny, które można znaleźć w kwasie cytrynowym, redukują widoczność zmarszczek.
Dobroczynne właściwości kwasu żurawinowego
Osobom, które cierpią z powodu schorzeń pęcherza moczowego, lekarze zalecają spożywanie kwasu żurawinowego.
Warto pamiętać, iż roślinne napoje fermentowane zawierają minimalną ilość alkoholu. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, iż spożywanie niskoprocentowych napojów alkoholowych działa przeciwzmarszczkowo. Zawdzięczamy to wydłużeniu końcówek chromosomów.
Irmina