O ile zdajemy sobie sprawę z tego, że menopauza może być przyczyną wahań nastroju, depresji, nerwowości, to rzadko sobie zdajemy sprawę z tego, że bardzo istotny wpływ ma także na naszą pamięć i koncentrację.
Dlaczego akurat na tłuszcze? Mózg rozpaczliwie potrzebuje witamin, a dokładnie – witaminy D, która rozpuszcza się w tłuszczach. Wzmacnia ona wchłanianie potasu, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Niestety, impuls jedzenia tłustych rzeczy nie przyniesie rezltatu, jeśli nie dostarczymy organizmowi w tym samym czasie witamin i potasu.
Poza tym boimy się przybrać na wadze, więc ograniczamy spożycie tłuszczu – a co za tym idzie, możliwości wchłaniania witaminy D. Bez niej nasz umysł zaczyna gorzej funkcjonować, pojawiają się problemy z koncentracją, które omyłkowo bierzemy za objawy jakiejś choroby.
O pomyłkę tym łatwiej, iż potas wpływa również na funkcjonowanie układu mięśniowego, przez co czujemy się osłabieni, nasze reakcje są spowolnione, czujemy się zmęczeni.
Na koncentrację – magnez
Bardzo często równocześnie mamy ochotę na czekoladę i coś kwaśnego. Wydaje nam się to głupie i składamy to na karb hormonów. Wbrew pozorom takie zachcianki mają sens! Kłopoty z koncentracją wynikają przede wszystkim z braku magnezu w organizmie.
Nasz mózg wie, że znajdzie go w czekoladzie, a kwaśne środowisko sprzyja lepszemu przyswajaniu magnezu.Nie jesteś więc rozkapryszoną kobietą, która nie wie, czego chce – Ty dokładnie wiesz, czego potrzebujesz, a jest to zwiększona dawka magnezu.
Joanna Pastuszka-Roczek