Żółte, przypominające uśmiech owoce są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych i śmiało mogą zastąpić drugie śniadanie. Lubimy je nie tylko za smak, ale także za bogactwo mikro- i makroelementów.
Przepisy z bananem
Banan jest owocem doskonale smakującym na surowo i po podgotowaniu, ale i po zmrożeniu. Można zjadać go w kawałkach, ale także zrobić mus, koktajl, dodać go do ciasta lub kremu.
Rewelacyjnie smakuje banan pieczony, na przykład w cieście naleśnikowym i smażony na głębokim tłuszczu. Jest słodki z natury, więc nie ma potrzeby “dosładzania” całej potrawy. Świetnie też komponuje się z kokosem i ciastem francuskim.
gotujemy kokos (1 paczka) z mlekiem (1/2 szklanki) i łyżeczką miodu, aż kokos wciągnie mleko. Studzimy, dodajemy cząstki banana, masę wykładamy na ciasto francuskie, zawijamy w roladkę i pieczemy tak, jak podano na opakowaniu ciasta. Jest to lekka, pyszna przekąska dla całej rodziny.
Można banana rozdrobnić widelcem w szklance i dodać łyżkę jogurtu albo płatków owsianych błyskawicznych. Dzięki kleistej konsystencji banana możemy łatwo uformować owsiane kuleczki, które obtaczamy w kakao. Schłodzone będą doskonałym podwieczorkiem i świetnie zastąpią nam kolację.
Warto jeść banany – są zdrowe, smaczne i dodają energii. Zamiast po czekoladę – sięgnij po banana!
Joanna Pastuszka-Roczek