Dzika róża jest gatunkiem drzewu z rodziny różowatych. W Polsce jest gatunkiem pospolitym. Już od kilku tysięcy lat znane są jej właściwości lecznicze i nie tylko – dzika róża ma bardzo szerokie zastosowanie.
Dzika róża a medycyna
Dzika róża jest przede wszystkim surowcem lekarskim. Zawiera ponad 130 różnych związków, które dobroczynnie działają na organizm. Dojrzałe, suszone owoce są składnikiem wielu mieszanek ziołowych: są bogate w witaminę C, garbniki, kwasy eteryczne, cukry, pektyny i olejki eteryczne. Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, wystarczy spożyć tylko 3 owoce dzikiej róży!
Dodatkowo, witamina C zawarta w owocach dzikiej róży jest bardzo dobrze przyswajalna przez organizm – o wiele lepiej niż witamina syntetyczna przyjmowana w tabletkach. Jest to szczególnie ważne dla kobiet w okresie menopauzy, których układ pokarmowy nie do końca poprawnie funkcjonuje.
Dzika róża a kuchnia
Dzika róża jest także używana w kuchni. Z jej owoców lub płatków przyrządza się pyszne konfitury i dżemy. Konfitury mogą być także przyrządzane specjalnie pod kątem leczniczym – wtedy wspomagają leczenie zwyrodnienia stawów. Z dzikiej róży przygotowuje się pyszne lecznicze nalewki (mają działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające).
Dzika róża a kosmetyka
Dzika róża znalazła też zastosowanie w kosmetyce. Z nasion dzikiej róży wytwarza się olej, który stosuje się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, choć polecany jest szczególnie dla osób z cerą wrażliwą i naczyniową. Dodatkowo hamuje on procesy starzenia, wygładza zmarszczki i ma działanie ochronne i odżywcze. Polecany jest w celu leczenia blizn.
Sabina Sosnowska