Czy wiesz, że otręby działają korzystnie na cały organizm, ułatwiają odchudzanie i są zalecane w diecie profilaktycznej dla wielu chorób? Sprawdź jakie są zalety jedzenia otrębów.
Jak jeść otręby?
Jedzenie otrębów jest łatwe i przyjemne. Można je dodawać do dowolnego posiłku i jeść w takiej formie, która najbardziej nam odpowiada (np. z jogurtem, w ciasteczkach czy w panierce do kotletów). Mimo wszystko należy zachować ostrożność i umiar. Choć otręby są zdrowe, w niektórych przypadkach mogą nam zaszkodzić. Nieumiejętne jedzenie otrębów prowadzi do problemów ze śluzówką jelit, niedoborów wapnia, magnezu, żelaza i cynku. U osób wrażliwych mogą wystąpić podrażnienie żołądka, jelit i biegunki. Otrębów nie powinny jeść osoby chore na anemię, osteoporozę, z chorobami przewodu pokarmowego, dróg moczowych i dróg oddechowych, a także osoby starsze, leżące i w okresie rekonwalescencji.
Najlepiej wprowadzać otręby do diety powoli – nie przekraczając jednej łyżeczki dziennie. Kiedy organizm przyzwyczai się do nowego składnika diety i nie zareaguje ostro, można zwiększyć dawkę do 2 łyżek stołowych dziennie. Nie warto przekraczać takiej porcji i przesadzać z dodawaniem otrębów do wszystkich potraw. Nie będzie to ani bardziej skuteczne, ani zdrowe.
Monika Witczak