Migdały nie tylko są bardzo smaczne, ale to również bakalie, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ są doskonałym źródłem wapnia, białka oraz wielu witamin.
Migdały i ich historia
Pierwsze wzmianki na temat migdałów pojawiają się już w Starym Testamencie. Wtedy migdały uprawiane były w celach spożywczych i były uznawane wręcz za najlepsze i najdoskonalsze płody ziemi.
Największe uprawy migdałów znajdowały się w Mongolii i Chinach, a dzięki kupcom, którzy podróżowali słynnym Jedwabnym Szlakiem, dotarły do Europy, a później do Ameryki. W obecnych czasach 75% światowej produkcji odbywa się właśnie w Ameryce.
Zastosowanie
Migdały, czyli jadalne owoce migdałowca zwyczajnego, są wykorzystywane zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie, kosmetyce i mechanice (jako smar stosowany do naoliwiania precyzyjnych mechanizmów).
Migdały są jednocześnie bardzo smaczne, jak i bardzo zdrowe. Zawierają wiele składników mających dobroczynne działanie na organizm. Stanowią także doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka, a także zawierają dużo wapnia.
Sabina Sosnowska