Cebula i czosnek to naturalne antybiotyki. Zamiast faszerować się tabletkami na grypę i przeziębienie, skorzystajmy w okresie zimowym z dobrodziejstw naturalnych składników, które wzmocnią nasz system immunologiczny oraz pomogą w wielu innych dolegliwościach.
Cebula
Cebula zawiera wiele cennych substancji, takich, jak: białka, cukry, witaminę C, witaminy z grupy B, kwas pantotenowy, czy karoten.
Ma właściwości przeciwinfekcyjne i antytoksyczne, głównie dzięki siarce, potasowi i jodowi. Substancje te działają silnie bakteriobójczo,a co za tym idzie, sprzyjają tworzeniu się i wydalaniu żółci, obniżają ciśnienie krwi oraz i wywierają korzystny wpływ na pracę przewodu pokarmowego.
Cebuli używa się w lecznictwie głównie jako środka wzmacniającego trawienie oraz pobudzającego apetyt. Świetnie spisuje się jako składnik mikstur wykrztuśnych.
Jeśli obawiasz się przyszykować potrawy z dodatkiem czosnku lub cebuli z uwagi na ich zapach, proponujemy po jedzeniu przeżucie ziarnka palonej kawy lub zielonej naci pietruszki. Powinno to skutecznie odświeżyć oddech.
A. Złotkowska