Sposób odżywiania zaproponowany przez M. Montignaca staje się coraz popularniejszy zarówno wśród ludzi chcących odchudzić swoje ciało oraz tych pragnących cieszyć się dobrym zdrowiem. Istotne jest to, że nie ogranicza ona ilości pokarmu i kalorii jakie możemy spożyć, tylko uczy nas co powinniśmy jeść, a czego unikać.
Metoda Montignaca nie należy do zbyt skomplikowanych, wystarczy przy komponowaniu posiłków przestrzegać kilku reguł, które prezentujemy w dalszej części artykułu.
Podstawy metody Montignaca
Najważniejsze przy stosowaniu metody jest dobór takich pokarmów, które nie powodują wzrostu stężenia cukru we krwi, a jednocześnie dostarczających nam odpowiedniej dawki energii i przyjemności z jedzenia. Wzrost stężenia cukru we krwi zależy od rodzaju spożytych węglowodanów. Ponieważ niektóre z nich mogą podnieść poziom cukru we krwi, inne zaś przyczyniają się do jego obniżenia, istotna jest wypadkowa poziomu cukru po posiłku.
Montignac dzieli węglowodany na te o:
- bardzo wysokim indeksie glikemicznym IG>75
- wysokim indeksie glikemicznym IG=50-75
- niskim indeksie glikemicznym IG=35-50
- bardzo niskim indeksie glikemicznym IG<35
Indeks glikemiczny określa wzrost stężenia cukru po spożyciu danego posiłku, ogólnie im dany produkt posiada wyższy IG, tym stężenie cukru we krwi po posiłku będzie wyższe. Według Montignaca spożywanie węglowodanów o niskim IG (poniżej 35) sprzyja utracie wagi, natomiast te mające IG powyżej 75 są przyczyną nadwagi i otyłości.
Borys