Sposób odżywiania zaproponowany przez M. Montignaca staje się coraz popularniejszy zarówno wśród ludzi chcących odchudzić swoje ciało oraz tych pragnących cieszyć się dobrym zdrowiem. Istotne jest to, że nie ogranicza ona ilości pokarmu i kalorii jakie możemy spożyć, tylko uczy nas co powinniśmy jeść, a czego unikać.
5. spożywać należy węglowodany, które mają pozytywny wpływ na poziom cukru IG6. rezygnacja ze złych tłuszczy (masło, smalec, oleje rafinowane) na korzyść dobrych (oliwa z oliwek tłuszcz z gęsi, olej słonecznikowy, rzepakowy
7. spożywanie raczej ryb tłustych niż mięsa (z wyjątkiem drobiu, chudej wołowiny i cielęciny)
8. unikać wszystkich dań przygotowanych z użyciem: mąki białej (pszennej), masła, bułki tartej, cukru, karmelu, skrobi modyfikowanej itp. (mąkę białą można zastąpić mąką z pełnego przemiału, dowolną mąką razową, a bułkę tartą parmezanem, mielonymi płatkami owsianymi).
Smacznego!
Borys