Niektóre składniki zupełnie do siebie nie pasują, wykluczając się lub szkodzą, z kolei inne czują się znakomicie w swoim towarzystwie. Co z czym łączyć i dlaczego warto to jeść razem, a nie osobno?
Korzystne połączenia menu
- cykoria + orzechy: Zachowasz młody wygląd, a to dzięki dobroczynnemu działaniu antyoksydantów zawartych w witaminach A i D. Stąd warto jeść warzywa bogate w karoteny z orzechami czy migdałami.
- ryż + fasola: O silne mięśnie zadbasz jedząc nie tylko mięso. Owoce i warzywa warto wprowadzić jako zastępstwo mięsa i drobiu (oczywiście nie wykluczając go całkowicie). Zaletą jest bogactwo tych składników w białko, ale roślinne, pozbawione szkodliwego tłuszczu, który zawiera mięso.
- razowiec + woda: To sposób na zgrabną sylwetkę. Takie połączenie skutecznie łagodzi uczucie głody, a to za sprawą dużej ilości włókien roślinnych. Brązowy ryż i makaron razowy to też dobre rozwiązanie.
- pietruszka + jajka: Znakomite źródła żelaza, które jest bardzo cennym pierwiastkiem. Jego niedobór prowadzi do anemii. Narażone są zwłaszcza panie, ponieważ przyczynia się do tego miesiączkowanie. Jaja, soczewica, żółty ser i nasiona dyni są bogate w żelazo.
- papryka + oliwa: Sokoli wzrok. Witamina A odpowiada za dobry wzrok. Zawarta jest w warzywach czerwonych i pomarańczowych. Z dodatkiem oleju lepiej się przyswaja. Pomysł na smaczną sałatkę? Nic prostszego.
Anna Konopka