Przed nami ostatnie dni lata, które mają być słoneczne i stosunkowo ciepłe. Już teraz warto jednak pomyśleć o swojej odporności i zacząć ją wzmacniać, aby jesienią i zimą cieszyć się pełnią zdrowia. Nie ma nic gorszego niż grypa, która niweczy nasze plany czy przeziębienie, któremu towarzyszy katar uniemożliwiający spokojny sen. Zdrowe odżywianie jako naturalny sposób na odporność przynosi świetne rezultaty. Co warto włączyć do swojej diety?
Spis treści:
- Układ immunologiczny – naturalna ochrona organizmu przed patogenami
- Dieta wzmacniająca odporność powinna być zróżnicowana
- Owoce liofilizowane – naturalny sposób na odporność
- Dlaczego zimą warto postawić na owoce liofilizowane?
- Suszenie sublimacyjne gwarancją wysokiej zawartości substancji odżywczych
- Zdrowe posiłki z owocami liofilizowanymi
- Zdrowe odżywianie jako naturalny sposób na odporność – witamina D
- Dieta na odporność bogata w cynk i kiszonki
Układ immunologiczny – naturalna ochrona organizmu przed patogenami
Gdy układ immunologiczny działa prawidłowo, doskonale radzi sobie z patogenami, które próbują wniknąć do organizmu. Jest niczym wypoczęty i uważny żołnierz, który podczas służby dokładnie monitoruje sytuację i w razie potrzeby uruchamia odpowiednie działania. Choć wiele z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, każdego dnia stykamy się z patogenami. Zazwyczaj jednak nie chorujemy, ponieważ komórki układu odpornościowego zwalczają chorobotwórcze bakterie i wirusy, zanim te zdążą przekroczyć bariery ochronne i namnażać się w sposób niekontrolowany. Czasem jednak system immunologiczny szwankuje. Dzieje się tak, gdy nasza dieta nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu na wszystkie substancje odżywcze. Także brak snu, zmęczenie, stres czy anemia po obfitej miesiączce należą do czynników zwiększających ryzyko infekcji wskutek osłabiania układu odpornościowego.
Dieta wzmacniająca odporność powinna być zróżnicowana
Aby organizm funkcjonował prawidłowo, potrzebuje substancji odżywczych – białek, węglowodanów, tłuszczów, witamin i minerałów. Niestety, nasza dieta nie zawsze dostarcza wyżej wspomniane składniki w niezbędnych ilościach. W rezultacie pojawiają się zakłócenia w pracy różnych organów i systemów. Cierpi na tym również układ immunologiczny, którego komórki wykorzystują pewne substancje w reakcjach odpornościowych. Przeprowadzając je, unicestwiają patogeny, zanim te zdążą nam zaszkodzić. Tylko zbilansowana i zróżnicowana dieta może zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na substancje odżywcze. O ile wiosną i latem stosunkowo łatwo jest włączyć do menu świeże owoce i warzywa, o tyle jesienią i zimą są one trudniej dostępne i znacznie droższe. Jak radzić sobie w takiej sytuacji? Czego potrzebuje nasz organizm do prawidłowej pracy?
Owoce liofilizowane – naturalny sposób na odporność
Zdrowe odżywianie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Wykazano, iż korzystnie na odporność działa witamina C, znana też jako kwas askorbinowy. Ten związek chemiczny nie tylko uczestniczy w syntezie kolagenu, czyli białka wchodzącego w skład komórek skóry, stawów i naczyń krwionośnych. Udowodniono, iż wykazuje aktywność antyoksydacyjną. Oznacza to, iż witamina C zwalcza wolne rodniki, czyli reaktywne cząstki, które uszkadzają nasze komórki, przyspieszając proces starzenia się. Kwas askorbinowy nie tylko chroni nas przed powstawaniem zmarszczek, ale też wpływa korzystnie na odporność organizmu. Wiosną i latem stosunkowo łatwo można go dostarczyć, sięgając po świeże truskawki, maliny czy borówki. Niestety, jesienią i zimą dużo trudniej je znaleźć w sklepach, jeśli pojawiają się tego typu owoce, to pochodzą one z importu i są stosunkowo drogie. Na szczęście do dyspozycji mamy też owoce liofilizowane. Te już dziś warto zamówić w sklepie internetowym FirstFruits.pl i przystąpić do wzmacniania odporności. Wszystkie produkty oferowane przez tę rodzinną firmę zostały wyprodukowane z dojrzałych owoców i warzyw pochodzących z polskich gospodarstw rolnych. Natomiast musli z owocami liofilizowanymi, które oferuje, jest wolne od GMO.
Dlaczego zimą warto postawić na owoce liofilizowane?
Dlaczego owoce liofilizowane są tak dobre i zalecane, szczególnie w okresie jesienno-zimowym? Po pierwsze, owoce pochodzące z importu często są obficie spryskiwane preparatami, które mają zapewnić im trwałość na czas transportu. Ten w przypadku borówek czy malin pochodzących z Ameryki Południowej i Afryki trwa stosunkowo długo. Owoce sezonowe są bardzo delikatne i nawet jeśli zerwiemy je z krzaka na własnej działce, musimy je szybko zjeść. W przeciwnym wypadku bardzo szybko się zepsują i pokryją pleśnią. Nietrudno się domyślić, że miękkie owoce pochodzące z importu muszą być zabezpieczone jakimś preparatem. Ten jednak niekoniecznie jest neutralny dla naszego organizmu. Właśnie z tego powodu specjaliści zalecają spożywanie owoców sezonowych wiosną i latem, gdy pochodzą one z polskich gospodarstw rolnych. Po drugie, mrożone owoce, które mamy do dyspozycji jesienią i zimą, nie są tak zasobne w składniki odżywcze, zwłaszcza w witaminy. Niestety, niska temperatura, która umożliwia przechowywanie żywności, wpływa destrukcyjnie na niektóre substancje. Liofilizacja natomiast charakteryzuje się tym, iż powoduje najmniejsze straty składników odżywczych.
Suszenie sublimacyjne gwarancją wysokiej zawartości substancji odżywczych
Liofilizowane owoce i warzywa, które możemy zamówić w sklepie internetowym FirstFruits.pl, zachowują witaminę C, która wzmacnia naszą odporność i chroni nas przed patogenami, w tym wirusami odpowiedzialnymi za grypę czy przeziębienie. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu innowacyjnej metody suszenia sublimacyjnego. Proces ten przebiega w warunkach niskiej temperatury i obniżonego ciśnienia. Pozwala zachować owocom i warzywom stosunkowo wysoką zawartość substancji odżywczych. Jednocześnie chroni je przed zepsuciem i zapewnia trwałość przez stosunkowo długi okres, dzięki czemu możemy po nie sięgać także jesienią i zimą. Liofilizowane owoce i warzywa pochodzące ze sklepu internetowego FirstFruits.pl warto włączyć do swojej codziennej diety, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Stanowią one również bogate źródło antyoksydantów zwalczających wolne rodniki.
Zdrowe posiłki z owocami liofilizowanymi
Owoce liofilizowane, które zamówisz w sklepie internetowym FirstFruits.pl, możesz dodawać do jogurtów, owsianki, smoothie, koktajli lub sporządzić na ich bazie własne musli. W tym miejscu warto podkreślić, iż po suszeniu sublimacyjnym zachowują one pełnię aromatu i smaku. W związku z tym dodając je do żywności, możemy zrezygnować z cukru, ponieważ są one naturalnie słodkie. W sklepie internetowym FirstFruits.pl znajdziesz liofilizowane truskawki, maliny, borówki, jabłka, śliwki, wiśnie i brzoskwinie. Wszystkie dostępne produkty mogą pochwalić się polskim rodowodem. Pochodzą one z rodzimych gospodarstw, w związku z tym nie musiały pokonywać tysięcy kilometrów, dlatego uniknięto wykorzystywania preparatów zapewniających owocom trwałość. FirstFruits.pl stawia na produkty charakteryzujące się wysoką jakością. Oferowane przez tę firmę liofilizowane owoce i warzywa pozwalają cieszyć się zdrowiem oraz zachować smukłą sylwetkę. To zasługa zawartego w nich błonnika, który zapewnia prawidłową perystaltykę jelit.
Zdrowe odżywianie jako naturalny sposób na odporność – witamina D
Dieta wzmacniająca odporność powinna też dostarczać witaminę D. Nasz organizm syntetyzuje ją wyłącznie od połowy kwietnia do połowy września. Później jej produkcja ustaje. Tymczasem witamina D nie tylko zapewnia wytrzymałość mechaniczną naszym kościom, ale też odgrywa kluczową rolę w prawidłowej pracy układu odpornościowego. Jesienią i zimą trudno zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ten składnik, ponieważ jest on stosunkowo mało rozpowszechniony. Niewielkie ilości witaminy D znajdziemy w mleku oraz żółtym serze czy jajach. Najwięcej tej substancji dostarczają tłuste ryby morskie, dlatego warto włączyć je na stałe do swojej diety.
Dieta na odporność bogata w cynk i kiszonki
Dieta wzmacniająca odporność musi uwzględniać również cynk oraz kiszonki. Ten pierwiastek znajdziemy w pestkach słonecznika i dyni, jak również w jajach czy orzechach. Cynk odgrywa ważną rolę w reakcjach odpornościowych. Natomiast kiszonki roślinne, vide kiszona kapusta, kiszone ogórki, jak również fermentowane wyroby mleczne – jogurt, kefir, maślanka, zawierają żywe szczepy bakterii kwasu mlekowego. Warto nimi zasiedlić swój organizm, w tym jelita. Bakterie kwasu mlekowego stanowią bowiem naszą naturalną barierę ochronną w starciu z patogenami. Obniżają one pH, dlatego też ograniczają rozwój wielu mikroorganizmów chorobotwórczych. Ponadto wydzielają szereg substancji zwalczających niektóre patogeny. Bakterie kwasu mlekowego to nasi przyjaciele, dlatego sięgajmy po jogurty i kiszonki roślinne. Mleczne wyroby fermentowane możemy połączyć z owocami liofilizowanymi zakupionymi w sklepie internetowym FirstFruits.pl. Uzyskamy w ten sposób zdrowy, smaczny i pożywny koktajl. Jego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu. Możemy do tego celu użyć blendera lub po prostu wsypać owoce do jogurtu czy kefiru, po czym zjeść ze smakiem:)