Ocet jabłkowy to powstający na bazie fermentacji owoców ocet o bursztynowym zapachu i charakterystycznym, jabłkowym zapachu. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań, ale też także wspomaga odchudzanie i pomaga w walce z wypryskami skórnymi.
Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego
Dowiedziono, iż ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jego właściwości poznano już w średniowieczu, również medycyna ludowa doceniała jego moc. Dziś ocet jabłkowy znów wraca do łask.
Ocet jabłkowy wspomaga organizm w walce z wieloma chorobami, a także zapobiega pojawieniu się niektórych z nich. Może być przyjmowany doustnie, ale może być też stosowany zewnętrznie.
Ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na przyswajanie cukrów przez osoby, które cierpią na cukrzycę typu 2, a także podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL.
Ocet ten wpływa także na poprawę stanu zdrowia osób, które zmagają się z:
- dolegliwościami alergicznymi,
- zapaleniem stawów,
- dną moczanową,
- bólami gardła,
- trądzikowymi stanami zapalnymi,
- zgagą,
Co ważne, ocet jabłkowy znacznie przyczynia się do utraty wagi; powstała nawet specjalna dieta oparta właśnie na nim. Dzięki spożywaniu octu jabłkowego osoby z nadwaga systematycznie chudły i nie miały efektu jo-jo.
Sabina Sosnowska