zdrowy-ocet-jablkowy

Ocet jabłkowy to powstający na bazie fermentacji owoców ocet o bursztynowym zapachu i charakterystycznym, jabłkowym zapachu. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań, ale też także wspomaga odchudzanie i pomaga w walce z wypryskami skórnymi.

Istotą diety octowej jest wypijanie na czczo, trzy razy dziennie (przed najważniejszymi posiłkami) roztworu octu jabłkowego z wodą (2 łyżki octu na 1 szklankę wody). Widoczne efekty zauważalne są po kilku tygodniach.

Przepis na ocet jabłkowy

Jest kilka przepisów na ocet jabłkowy, ja podaję jeden z nich.

Jabłka należy pokroić na kawałki razem ze skórką, następnie należy wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce wrzuca się do dużego słoja, zalewa przegotowaną wodą z cukrem (1 litr wody + 1 łyżka cukru).

Jabłka muszą być przykryte płynem. Słój należy przykryć kilkukrotnie złożoną gazą, zabezpieczyć gazę nitką lub gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia.

Sabina Sosnowska