
Zimą jest zimną i musimy się do tego przyzwyczaić. I choć żyjemy w takim klimacie, gdzie zima jest jedną z kolejnych pór roku, to czasami wydaje mi się, iż ona wszystkich zaskakuje. Nie tylko drogowców, ale i nas. Dlaczego?
Pieczone warzywa z sosem z majerankiem
Składniki:
- 50 dag ziemniaków,
- 30 dag pietruszki,
- 30 dag marchewki,
- 20 dag selera,
- 1 czerwona cebula,
- 1,5 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1,5 łyżki posiekanego świeżego tymianku,
- 1,5 łyżki posiekanego świeżego majeranku,
- oliwa,
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cząstki.
- Marchew i pietruszkę obieramy i siekamy na plasterki.
- Seler obieramy i kroimy w dużą kostkę.
- Cebulę dzielimy na cząstki.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200OC.
- Dużą blachę smarujemy oliwą.
- W misce mieszamy 3 łyżki oliwy, połowę majeranku i połowę tymianku.
- Do tak przygotowanego sosu dodajemy ziemniaki, pietruszkę, marchew, seler i cebulę – wszystko dokładnie mieszamy.
- Wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
- Przekładamy na przygotowaną blachę.
- Pieczemy około 50-60 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Mieszamy ocet balsamiczny z 1,5 łyżki oliwy i pozostałym majerankiem i tymiankiem.
- Tak przygotowanym sosem polewamy upieczone i lekko przestudzone warzywa.
- Posypujemy skórką cytrynową i natką pietruszki, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Podajemy na ciepło (latem takie warzywa mogą być podawane także i na zimno).
Smacznego!
Sabina Sosnowska