Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą wszyscy. Ale jak dokładnie przebiegają procesy przemiany materii i na co mają wpływ? Dowiesz się z naszego artykułu.
Nie możemy sobie zmienić genów, które odpowiadają za taką, a nie inną przemianę materii, dlatego powinniśmy się skupić na zmianie nawyków żywieniowych i poszerzanie naszej wiedzy o żywności. W końcu zdrowie zależy w znacznym stopniu od własnego zaangażowania i własnych wyborów diety i aktywności.
Wzrost zainteresowania żywnością, żywieniem i zdrowiem nie jest niestety gwarancją wzrostu posiadanej wiedzy, czy zmiany nawyków. Istotną rolę w modyfikowaniu zachowań żywieniowych odgrywa proces edukacji. Modyfikacja zachowań żywieniowych jest procesem powolnym, przede wszystkim z powodu dużego przywiązania do tradycji żywieniowych, przyzwyczajeń, ale i upodobań smakowych.
Wychodząc naprzeciw powszechnemu zapotrzebowaniu na specjalistów z aktualną, szeroko rozumianą wiedzą o żywieniu człowieka, wiele szkół oraz uczelni medycznych i kosmetycznych tworzy kierunek nauczania
– dietetyka, kształcąc specjalistów do pracy w poradniach, zakładach zbiorowego żywienia, zakładach opieki zdrowotnej, cateringu, inspekcji sanitarnej, poradnictwie dietetycznym, organizacjach konsumenckich, komercyjnych placówkach rekreacyjnych i sportowych.
Ewa Przysiężna