Kiedy temperatura staje się naprawdę wysoka, nasz apetyt spada. Gorąca zupa w 30° upał to nie najlepszy pomysł. Latem po prostu nie chce nam się jeść gorących, ciężkich potraw. Ale przecież nie możemy w wakacje jeść tylko lodów czy owoców, sycący i pożywny posiłek to podstawa. Co powiesz na chłodnik?
Co dodać do chłodnika?
- Koperek – jego delikatny smak doskonale komponuje się z botwinką i ogórkami
- Czosnek – możesz go zgnieść i dodać do gotowego chłodnika lub wykorzystać do przygotowania kwasu buraczanego
- Miętę – świetnie komponuje się z awokado i ogórkiem, może również stanowić dodatek do chłodników owocowych
- Melisę – jej charakterystyczny cytrynowy aromat jest niezastąpiony w chodnikach z dodatkiem owoców
- Pieprz – doda pikanterii, jeśli nie chcesz, aby aromat pieprzu przeważył inne smaki w potrawie, skorzystaj z delikatniejszego pieprzu białego
- Imbir – wprowadzi do potrawy orientalną nutę, doskonale komponuje się z burakami oraz owocami
Chłodnikowe menu
Oto popularne chłodniki serwowane na europejskich stołach.
- Chłodnik litewski – zupa przygotowywana z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, gotowanych jajek, koperku. Jest podawana na zimno w upalne dni z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.
Zuzanna Górka