zupa-na-zimno

Kiedy temperatura staje się naprawdę wysoka, nasz apetyt spada. Gorąca zupa w 30° upał to nie najlepszy pomysł. Latem po prostu nie chce nam się jeść gorących, ciężkich potraw. Ale przecież nie możemy w wakacje jeść tylko lodów czy owoców, sycący i pożywny posiłek to podstawa. Co powiesz na chłodnik?

Co dodać do chłodnika?

  • Koperek – jego delikatny smak doskonale komponuje się z botwinką i ogórkami
  • Czosnek – możesz go zgnieść i dodać do gotowego chłodnika lub wykorzystać do przygotowania kwasu buraczanego
  • Miętę – świetnie komponuje się z awokado i ogórkiem, może również stanowić dodatek do chłodników owocowych
  • Melisę – jej charakterystyczny cytrynowy aromat jest niezastąpiony w chodnikach z dodatkiem owoców
  • Pieprz – doda pikanterii, jeśli nie chcesz, aby aromat pieprzu przeważył inne smaki w potrawie, skorzystaj z delikatniejszego pieprzu białego
  • Imbir – wprowadzi do potrawy orientalną nutę, doskonale komponuje się z burakami oraz owocami

Chłodnikowe menu

Oto popularne chłodniki serwowane na europejskich stołach.

  • Chłodnik litewski – zupa przygotowywana z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, gotowanych jajek, koperku. Jest podawana na zimno w upalne dni z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.

Zuzanna Górka