zupy-wzmacniajace

Chcesz gotować zupy tak żeby przynosiły ulgę w różnych dolegliwościach i działały terapeutycznie? Poznaj tajemnice chińskiej medycyny, przyjrzyj się właściwościom składników i wzmocnij swój organizm.

Przepis podstawowy na rosół wołowy

Składniki: kości, mięso, zielona pietruszka, jagody jałowca, ziarno pieprzu, lubczyk algi wakame, korzeń marchwi, seler, cebula. Sposób przyrządzania: do garnka z zimną wodą wrzucić zieloną pietruszkę i zagotować. Dodać jałowiec, kości, mięso, marchew, seler oraz osobno podrumienioną połówkę cebuli. Następnie dosypać pieprz, lubczyk i wakame. Całość gotować 4-8 godzin a następnie odcedzić. Bulion przechowywać w lodówce. Jeżeli wyjmiemy mięso po ok. 1-2 godzinach od zakończenia gotowania, można je pokroić w kostkę i użyć jako składnika zupy. Działanie: wzmocnienie śledziony i żołądka, odżywienie krwi.

Sezamowa zupa ryżowa dla osób siwiejących

Składniki: ryż okrągłoziarnisty, czarny sezam, brązowy cukier. Przygotowanie: Sezam ugotować z ryżem w ilości 1:2 z dużą ilością wody, aż do uzyskania wodnistej papki. Posłodzić wedle uznania. Działanie: Czarny sezam jest pomocny dla osób starszych na zaparcia. Zupa pomaga przy osłabieniu mięśni, ścięgien, wiązadeł, suchości oczu, suchym kaszlu i przedwczesnym siwieniu.

Szpinakowa zupa ryżowa na poprawę widzenia

Składniki: dowolny rodzaj ryżu, olej sezamowy, cebula, gałka muszkatołowa, sól, pietruszka, świeży szpinak lub pokrzywy. Przygotowanie: w gorącym garnku rozgrzewamy olej, dusimy na nim cebulę z gałką, dodajemy sól, pietruszkę, pokrzywy lub szpinak i zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu. Dodajemy ryżową zupę bazową i podgrzewamy. Działanie: Szpinak wzmacnia żołądek i wątrobę, pomaga w leczeniu kurzej ślepoty i zamglonego widzenia.

Mira Starobrzańska