W sezonie jesienno-zimowym nasza odporność zdecydowanie się obniża. Zmęczenie, przemarznięcie, niesprzyjająca pogoda sprawiają, że jesteśmy bardziej narażone na przeziębienie. Aby choroba nie zwaliła nas z nóg musimy się bronić. Najlepiej naturalnymi i niezawodnymi sposobami naszych babć.
Herbata dobra na wszystko
Nieocenione właściwości w walce z przeziębieniem ma także herbata. Najlepsza jest lipowa z sokiem malinowym. Taki napój ma działanie podobne do aspiryny: zwalcza gorączkę, łagodzi katar oraz bóle głowy. Gdy masz wysoką temperaturę, sięgaj po herbatę jak po tabletkę: 3–4 razy dziennie. Ciepły napój wypij od razu i połóż się do łóżka. Chorobę najlepiej wyleżeć.
Jak przygotować herbatę specjalnie na przeziębienie?
Torebkę ekspresowej herbatki lipowej albo łyżkę suszonych kwiatów lipy i łyżeczkę kwiatów bzu czarnego zalej szklanką wrzątku i pozostaw pod przykryciem 15 minut. Po odcedzeniu dolej łyżkę soku z malin oraz plasterek cytryny.
Chcąc uniknąć faszerowania się farmaceutykami, warto skorzystać z tych kilku niezastąpionych, babcinych przepisów. Łyk mleka z miodem i masłem, herbata z sokiem malinowym czy sok z cebuli, mogą skutecznie poradzić sobie z przeziębieniem w początkowym studium. Jednak pamiętajmy o tym, że jeśli objawy utrzymują się przez kilka dni oraz towarzyszy im wysoka gorączka, należy udać się do lekarza. Od przeziębienia do grypy jeden krok, i tutaj w miejsce naturalnej medycyny musi przyjść konwencjonalna.
Drogie Panie, stosujmy się do naturalnych przepisów i nie dajmy się przeziębieniu. Na chorobę szkoda czasu!
Zuzanna Górka