Dna moczanowa jest chorobą nieuleczalną i choć towarzyszy nam przez całe życie, to nie wyrok. Odpowiednia dieta i pielęgnacja mogą sprawić, że funkcjonowanie z tą chorobą nie będzie aż tak uciążliwe.
Produkty zabronione
Mięso, wędliny (wołowina, mostek, parówki, kaszanka, kiełbasy), ryby (lin, flądra), warzywa (dynia, fasolka szparagowa zielona, jarmuż, kapusta czerwona, włoska),suche nasiona strączkowe, szczaw, szpinak owoce (banan, melon) produkty niebezpieczne/można je spożywać sporadycznie, nigdy w trakcie napadu dny: ryby (dorsz, karp, łosoś, pstrąg, makrela, sandacz, sardynka, sola, szczupak, szproty, śledź); skorupiaki (krewetki); niektóre mięsa(cielęcina, jagnięcina, wołowina, karkówka, wieprzowina, szynka, drób, dziczyzna-gęś, zając) podroby; część warzyw (brokuły, brukselka, groszek zielony, kalafior, kukurydza, papryka, szpinak, por); grzyby (boczniaki, borowiki, pieczarki).
Produkty wskazane:
Małą produkcje kwasu moczowego powoduje spożycie następujących pokarmów: nabiał (mleko, sery białe, żółte pleśniowe, kefir), zboża (makaron, pieczywo), śmietana, masło, pozostałe warzywa i owoce, ziarna i orzechy oraz kurki, te grzyby nie zawierają puryn.
Aby ułatwić sobie życie z dną moczanową należy się pogodzić z chorobą. Niewątpliwie, nie jest to proste w sytuacji kiedy musimy zrezygnować z potraw, które lubimy. Jedzenie jest jedną z większych przyjemności naszego życia, ale w tym wypadku musimy rozważnie wybierać produkty na naszym talerzu, żeby później po prostu nie cierpieć.
Zuzanna Górka