Termin „żywa żywność” może wzbudzać zdziwienie i zainteresowanie. Wbrew pozorom nie jest to jedzenie, które w momencie spożywania wciąż żyje. O co więc chodzi? Żywa żywność to po prostu surowe jedzenie, nieugotowane warzywa, owoce i produkty zwierzęce, pochodzące z naturalnych upraw.
Spór o żywą żywność
Zwolennicy i przeciwnicy witarianizmu wciąż toczą ze sobą walkę o to czy jedzenie surowych pokarmów jest rzeczywiście zdrowe dla ludzkiego organizmu. Wśród zalet diety, jakie wymieniają witarianie, są: oczyszczenie organizmu z toksyn, zrzucenie nadwagi i łatwe kontrolowanie wagi, lekkostrawność, poprawa trawienia. Ale jest też wiele niepotwierdzonych naukowo, czysto teoretycznych dobrych skutków żywej żywności, jak np. wpływ na leczenie nowotworów i innych chorób (alergii, chorób serca, depresji), dobry wpływ na skórę, działanie odmładzające i antycellulitowe, wpływ na psychikę i ciało.
Oprócz tego do kilku kontrowersyjnych zalet, które wymieniają witarianie, zastrzeżenia mają sceptycy stosowania żywej żywności. Chodzi głównie o zanik krwawienia miesięcznego u kobiet i duży spadek wagi. Witarianie twierdzą, że mimo braku krwawienia i bólu podczas miesiączek, kobiety jedzące żywą żywność pozostają płodne.
M. Witczak