Hipokrates z Kos rzekł kiedyś: „Niech żywność będzie twoim lekiem, a lek twoją żywnością. Jak może zrozumieć choroby człowieka ten,kto nie bierze pod uwagę tej zasady i ignoruje ją?”. Czy właśnie to zainspirowało inżynierów żywności funkcjonalnej?
Warto także wspomnieć o jajach o podwyższonej zawartości kwasów wielonienasyconych omega-3. Od kilku lat na polskim rynku istnieją również herbaty oraz napoje o właściwościach probiotycznych.
Na koniec słodka niespodzianka. Żywność funkcjonalna swoim zasięgiem objęła również branżę czekoladową i od kilku lat na jednej z uczelni wyższych są prowadzone badania nad stworzeniem probiotycznej czekolady.
Czekolada, która jest bogatym źródłem polifenoli, została dodatkowo wzbogacona mikroflorą bakterii fermentacji mlekowej. Zabieg ten przyczynił się do wzbogacenia właściwości odżywczych i zdrowotnych czekolady, a także pozwolił wydłużyć termin przydatności do spożycia wynoszący około sześciu miesięcy (przy zastosowaniu niechłodniczych warunków przechowywania).
Postęp jest niewątpliwie symbolem naszych czasów. Ma to swoje odzwierciedlenie zarówno dziedzinie techniki i technologii, jak i w przemyśle spożywczym. Skoro potrafimy już latać w kosmos, to nikogo nie powinno dziwić, że chcemy jeść lepiej i w ten sposób dbać o swoje zdrowie.
Hipokratesie, gdybyś tylko wiedział, do czego nas zmobilizowałeś i zachęciłeś!
Filiżanka Smaków nr 8 (28), grudzień 2011
www.filizankasmakow.pl
mgr inż. technologii żywności Małgorzata Kowalska