Warto dbać o różnorodny jadłospis. W tym celu jemy dużo warzyw, czasem zażywamy witaminowe suplementy łącząc je ze sobą w rozmaitych konfiguracjach nie rozważając konsekwencji. Smaczna i kolorowa sałatka z dodatkiem ogórka i pomidora? To akurat nie jest dobry pomysł. Sprawdź z jakich jeszcze innych połączeń warto zrezygnować.
W doborze składników nie tylko o cenę i estetykę chodzi
O tym, że niektóre składniki nie pasują do siebie, wciąż wie mało osób. Czasem najsmaczniejsze połączenia, okazują się prawdziwym ciosem wymierzonym w zdrowie człowieka. Spożywając je osobno lub w innych wariacjach spełniają rolę. Inaczej można sobie nieźle zaszkodzić.
Przygotowując obiad czy wystawną kolację dla znajomych, często szykujemy np. sałatki zachwycające bogactwem składników i kolorów – istne zdrowie na talerzu. Niestety nie zawsze. Podobnie nie tylko cena np. najlepszej i ekologicznej odmiany pomidorów, jest gwarantem zdrowia. Co z tego, kiedy podamy je z ogórkami…
Warto wiedzieć, że wiele popularnych i lubianych połączeń z punktu widzenia zdrowego odżywiania nie ma sensu (łącząc dane produkty, witaminy się nie przyswajają) lub zwyczajnie szkodzi. Pamiętaj, że nie tylko wygląd dania się liczy. W gotowaniu panują żelazne zasady i warto je znać.
Anna Konopka