Marchewki były już znane i cenione w starożytności. Jednak dopiero w XIV wieku wyhodowano odmianę marchwi, którą znamy do dzisiaj. Dlaczego to warzywo jest tak popularne i lubiane?
Kopalnia witaminy A
Marchewka to prawdziwe bogactwo beta-karotenu, czyli witaminy A. W korzeniu marchwi zawarte jest 15 mg beta-karotenu. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, który neutralizuje wolne rodniki, ale to nie jedyne jego zalety. Witamina A ma zbawienny wpływ na nasze oczy – zapobiega pogarszaniu się wzroku. Jest też niezbędna dla zdrowia skóry.
Poprawia odporność naskórka na promienie UV, poprawia koloryt skóry i sprawia, że cera jest dłużej gładka oraz opóźnia procesy starzenia.
Inne wartościowe składniki odżywcze w marchewce
W marchwi występuje naprawdę dużo witamin: B1, B2, PP i KK oraz wiele mikroelementów: potas, wapń, żelazo, kwas foliowy. Dzięki obecności tych składników marchew przyczynia się do poprawy kondycji skóry, poprawia pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom. Regularne jedzenie marchewki zmniejsza szanse zachorowania na raka wątroby.
Monika Witczak