zalety-bananow

Żółte, przypominające uśmiech owoce są doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych i śmiało mogą zastąpić drugie śniadanie. Lubimy je nie tylko za smak, ale także za bogactwo mikro- i makroelementów.

Banan, którego znamy ze sklepu, jest owocem należącym do olbrzymiej grupy bananowców, z których tylko część produkuje jadalne owoce. Do naszego kraju wędruje z klimatu podzwrotnikowego (lub ze szklarni na Islandii!). Niedojrzałe, zielonkawe owoce pakowane są do chłodni, na statek, a następnie wędrują do “dojrzewalni”, gdzie nabierają znanego nam żółtego koloru.

Wartości odżywcze banana

Cały proces nie szkodzi wartościom odżywczym bananów. Na szczęście, bo banan jest źródłem witamin z grupy B, witamin A, E, K, i przede wszystkim – C. Zawiera łatwo przyswajalne, spore ilości fosforu, magnezu i wapnia. Nazywany jest potasowym królem, gdyż zawiera go o 100 mg więcej, niż pomidor!

Banany są źródłem węglowodanów, dlatego dodają nam energii i tak dobrze sycą głód. Dzięki zawartości potasu nie tylko pobudzają nas fizycznie, ale również psychicznie! Regularne jedzenie bananów korzystnie wpływa na nasz nastrój, a także poprawia przemianę materii, co może – paradoksalnie – przyczynić się do schudnięcia.

Banany mają łatwą do usunięcia skórkę, ale równocześnie bardzo łatwo się je obiera, co czyni z nich świetną przekąskę “na drogę” dla dorosłych i dzieci. Można je jeść zarówno lekko niedojrzałe, jak i bardzo przejrzałe.

Joanna Pastuszka-Roczek