Gorzkawy, przypominający pomarańczę owoc jest cennym źródłem witamin i enzymów, które nie tylko wspomogą nas w odchudzaniu, ale skutecznie zadbają o nasze zdrowie. Poznaj zalety grejpfruta!
Istnieje kilka odmian grejpfruta. Różnią się one wielkością owocu i kolorem skórki, która może być jasnożółta, pomarańczowa, a nawet czerwonawa. Jasne, zielonkawe grapefruity mają najsłodszy smak, ale też najmniej soku. Im czerwieńsze, tym są bardziej gorzkie.
Co zawiera grejpfrut?
Dojrzały owoc wielkości ludzkiej pięści zawiera więcej witaminy C niż kilka cytryn! Dodatkowo zawiera witaminę E i P (rutynę) i witaminy z grupy B w ilościach, które często kilkakrotnie większą, niż w innych owocach cytrusowych. Jest prawdziwą bombą witaminową.
Ponadto w miąższu znajdziemy przeróżne kwasy organiczne i naryginę, która odpowiada za gorzki smak owocu, ale równocześnie działa lekko przeczyszczająco, mobilizując jelita do lepszej pracy. Znajduje się głównie w błonkach otaczających poszczególne cząstki grapefruita, dlatego lepiej ich nie wyrzucać. Ich włóknista budowa dodatkowo stymuluje układ pokarmowy.
Grejpfrut a zdrowie
Grapefruit skutecznie wspomaga odchudzanie. Pobudza jelita i wątrobę do pracy, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu poprawia bilans energetyczny przyjmowanych pokarmów.
Joanna Pastuszka-Roczek