Daleki Wschód to nazwa, którą określa się obszar wschodniej Azji ciągnący się wzdłuż wybrzeży Pacyfiku. Jeśli więc mówimy o kuchni Dalekiego Wschodu, to mamy najczęściej na myśli kuchnię japońską, chińską i koreańską. I o takiej właśnie kuchni – bogatej, interesującej, niejednoznacznej – będzie dzisiejszy artykuł.
Przyprawy kuchni Dalekiego Wschodu
Jak już wspominałam, kuchnia ta jest bogata w smaki, między innymi dzięki przyprawom i różnym składnikom. Co więc takiego nadaje potrawom ten właściwy, charakterystyczny posmak?
- Mieszanka 5 przypraw to specjalna mieszanka, która znajduje się tylko i wyłącznie w kuchni chińskiej. W jej skład wchodzą: anyż, goździki, pieprz Sichuan, cynamon i koper włoski.
- Chili w proszku to kolejna przyprawa, która jednak dominuje w kuchni kantońskiej.
- Pasta chili wykonana jest z cebuli, pomidorów, chili, czosnku, cukru, soli, octu, oleju i tamaryndowca, a czasami i z dodatkiem krewetek.
- Miso, czyli pasta ze sfermentowanej soli, to częsty składnik japońskich potraw.
- Olejek Sambal to pikantna pasta, która jest często stosowana w kuchni indonezyjskiej.
- Olej sezamowy dodawany zazwyczaj po zakończeniu gotowania.
- Tofu czyli namoczona, rozdrobniona, zmieszana z wodą i krótko gotowana soja.
- Mąka ryżowa, która jest używana i do potraw słodkich, i do pieczywa, i podczas smażenia.
- Wasabi, czyli japoński chrzan.
Metody przygotowania
W naszej polskiej kuchni nie moglibyśmy żyć bez zup, a więc i bez gotowania. Z kolei w przypadku Kuchni Dalekiego Wschodu najważniejszymi metodami przygotowywania dań jest podsmażanie, smażenie w głębokim oleju i gotowanie, ale na parze.
Sabina Sosnowska