naturalne-spalacze-tluszczu

Diety cud, liczne głodówki oraz wycieńczające serie ćwiczeń, na które przecież zwykle wcale nie masz ochoty. Po co się męczyć oraz narażać na niebezpieczne dla zdrowia powikłania nieumiejętnego odchudzania? Podpowiadamy jak odchudzać się z głową i zgodnie z naturą.

Dieta cud – nie daj się oszukać

Kolorowe magazyny bombardują nas licznymi receptami na szczupłą sylwetkę i zaleceniami typu jak pozbyć się tych dodatkowych kilogramów. Rozmaite propozycje na zrzucenie nadprogramowych fałdek tłuszczu nieraz szokują, a czasem wyglądają całkiem wiarygodnie. Każda z nas z pewnością chociaż raz próbowała magicznych połączeń w codziennym żywieniu.

Oczywiście, kiedy jest to konieczne warto poddać się kuracji odchudzającej, która będzie prowadzona w sposób odpowiedzialny i przemyślany, a najlepiej przez profesjonalnego dietetyka. Ważne jest to, żeby nie dać się nabrać na rewolucyjne, nieraz absurdalne i niezdrowe patenty na odchudzanie. Mogą się one skończyć niedoborami witamin i pierwiastków odpowiedzialnych za prawidłową pracę naszego organizmu. W skrajnych przypadkach skutkują nabyciem chorób, np. wrzodów, anemii, bulimii czy anoreksji.

Zmień jadłospis. Dodaj nowe składniki do diety

Ludzki organizm jest tak skonstruowany, że wymaga indywidualnego podejścia. Najlepiej radzić fachowców od odżywiania, którzy podpowiedzą nam jak zdrowo jeść i jak często oraz co w konkretnym przypadku wyeliminować przede wszystkim z diety. Jeśli jednak chcesz zaoszczędzić czas i pieniądze wydane na dietetyka, możesz pomóc sobie sam. Co więcej w sposób prosty i skuteczny.

Warto wiedzieć, jakie składniki odpowiadają za spalanie tkanki tłuszczowej. Jak się okazuje, jest ich całkiem sporo, więc można zadowolić podniebienia nawet najbardziej wybredne:

  • algi: zawierają jod, który odpowiada za szybszą przemianę materii
  • ananas: bogaty w enzym o nazwie bromelaina, która przyspiesza trawienie, w wyniku czego tłuszcz spala się szybciej
  • cykoria: zawiera tzw. substancje gorzkie, które pobudzają produkcję żółci, niezbędnej do trawienia tłuszczu, poprawiają procesy trawienne
  • cytrusy: bogactwo błonnika i witamin, skórka i sok np. z cytryn zawiera kwas hydroksycytrynowy (HCA), który ułatwia przemianę materii, cytrusy zmniejszają też uczucie głodu
  • fasola: jest w mniej mnóstwo rozpuszczalnego błonnika, który jest skutecznym spalaczem tłuszczu
  • gruszki: bogate w błonnik, skutecznie niwelują uczucie głodu
  • imbir: zawiera olejki eteryczne, które pobudzają wytwarzanie soków trawiennych i żółci
  • jabłka: bogate w pektyny, które pomagają usuwać niestrawione resztki jedzenia, wpływają korzystnie na procesy trawienne. Kwas winny i jabłkowy wspiera metabolizm białek i tłuszczów, reguluje poziom kwasu żołądkowego
  • kawa: zawiera kofeinę i polifenole, które wspomagają odchudzanie, tłuszcz szybciej przemienia się w kwasy tłuszczowe
  • mięso: szczególnie baranina, dziczyzna i wołowina, które zawierają L-karnitynę – tzw. spalacz tłuszczu. Odpowiedzialna jest za hamowanie tworzenia się tkanki tłuszczowej.
  • nabiał: zawiera sprzężony kwas linolowy (CLA), który wspiera spalanie tłuszczu, dlatego pomaga walczyć z dodatkowymi kilogramami
  • oregano: dobroczynny wpływ na utratę wagi mają olejki eteryczne, które pobudzają wytwarzanie żółci przez wątrobę

Anna Konopka