Jesienią nasz organizm przechodzi trudny sprawdzian wytrzymałości. W czasie zmiennej pogody, słoty i coraz niższych temperatur bardzo łatwo o przeziębienie. Jak naturalnie wzmocnić odporność na jesień? Oto 7 prostych sposobów!
1. Witaminki, witaminki!
Wszystkie niezbędne dla naszego organizmu witaminy znajdziemy w warzywach i owocach. Jesienią pomocne są zwłaszcza: czosnek (ma silne działanie antybakteryjne), cebula (pomaga w leczeniu chorób układu oddechowego), produkty bogate w witaminę C (np. dzika róża), imbir (działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie) oraz miód.
2. Moc gorącego posiłku
Przechodzenie na dietę odchudzającą jesienią to zły pomysł. Nie oznacza to, że trzeba od razu sięgać po duże ilości wysoko przetworzonych, tłustych potraw i słodkich przekąsek. Ważne jest, aby jesienią częściej spożywać gorące posiłki.
Podstawą naszej codziennej diety jest ciepłe śniadanie, a następnie, w ciągu dnia, wszelkiego rodzaju potrawy duszone, gotowane, pieczone. Unikamy mrożonek, potrawy doprawiamy świeżymi ziołami, zwiększamy także spożycie kwasów omega-3. Warto sięgnąć także po różnego rodzaju przetwory i sezonowe owoce, które dostarczą nam odpowiedniej porcji energii, w ramach rekompensaty za mniejszą ilość słonecznego światła.
M. Witczak