Cukrzycy często towarzyszy nadciśnienie tętnicze. Jest to choroba układu krążenia, która prowadzi do zaburzeń rytmu serca, choroby wieńcowej czy zawału serca.
Nadciśnienie tętnicze a cukrzyca
Nadciśnienie tętnicze diagnozuje się u 60% diabetyków. Wśród czynników sprzyjających tej groźnej chorobie układu krążenia wymienia się: insulinooporność, hiperinsulinizm oraz nietolerancję glukozy. Do nadciśnienia może prowadzić otyłość i towarzysząca jej hipercholesterolemia. Osoby, które cierpią na tę chorobę, powinny ograniczyć spożycie słonych produktów. Sód sprzyja nadciśnieniu tętniczemu. Nadciśnienie tętnicze często przebiega bezobjawowo, dlatego wczesne rozpoznanie i postawienie prawidłowej diagnozy jest kluczowe. Nieleczona choroba może przyczynić się do wystąpienia wielu groźnych powikłań.
Nadciśnienie tętnicze – definicja
Przyjmuje się, że o nadciśnieniu mówimy wówczas, gdy wartość ciśnienia krwi przekracza wartość 140/90 mm Hg. Tej chorobie można zapobiegać, ograniczając spożycie soli. Jednocześnie warto pamiętać, iż spożywamy wysoko przetworzoną żywność, która stanowi bogate źródło sodu.
Ograniczenie spożycia sodu
Sód występuje w pożywieniu w trzech postaciach :
- jako naturalny składnik żywności,
- jako składnik soli kuchennej, używanej podczas procesu przetwarzania żywności,
- jako sól dodawana do przygotowywanych posiłków domowych.
Arek