co jeść jesienią

Jesień to ostatni dzwonek, żeby poprawić naszą odporność. Nie czekajmy do pierwszych prawdziwych chłodów i przymrozków – już teraz zadbajmy o siebie, komponując właściwą jesienną dietę. Co powinniśmy w pierwszej kolejności wprowadzić do naszego jadłospisu?

Długotrwałe ich spożywanie sprawi, że wokół nas zaczyna sie unosić aromatyczna chmura – zapach dobywa się nie tylko z naszych ust, ale również przez skórę. Domowe sposoby podpowiadają, by spożywać czosnek z mlekiem lub miodem, jednak to tylko sprawia, że aromatyczne olejki głębiej wnikają w nasze ciało.

Warto uzupełnić dietę o czosnek, jednak o wiele lepszy efekt przynosi codzienne spożywanie natki pietruszki. Zawiera ona więcej witaminy C, a nie powoduje przykrych efektów zapachowych. Można posypać nią kanapki, dodać do zupy czy sałatki. Co ciekawe, suszona tylko nieznacznie traci swoje właściwości!

Wprowadź do swojej diety wiecej jogurtów i kefirów. Najlepiej, jeśli sama zrobisz domowym sposobem jogurt naturalny – wystarczy do tego przegotowane mleko (nie UHT) i dwie łyżki jogurtu sklepowego. Wlewamy je do granka, odstawiamy poza lodówkę w ciepłe miejsce i od czasu do czasu mieszamy. Żywe kultury bakterii wspomogą naszą odporność i poprawią pracę jelit.

Na koniec – jajko na miękko. Jest doskonałym źródłem cynku, dlatego powinno się znaleźć w naszym jadłospisie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Nie bójmy się cholesterolu – jajko kurze zawiera go mniej, niż 1%!

Joanna Pastuszka-Roczek