O tym, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu nie trzeba nikogo przekonywać. Jak pozyskiwać je w naturalny sposób? Czy można zapewnić sobie odpowiednią ilość witamin nie jedząc mięsa?
Witamina K
- funkcja – zapobieganie powstawaniu krwotoków;
- występowanie – soja, kalafior, sałata, kapusta.
Witamina B
- funkcja – odgrywa istotną rolę w procesie metabolizmu tłuszczów, cukrów i białek; niezbędna do wytwarzana czerwonych krwinek; reguluje funkcjonowanie mózgu, układu krążenia oraz układu nerwowego;
- występowanie: orzeszki ziemne, soja, migdały, parmezan. Jaja, brzoskwinie, pieczarki, banany, orzechy laskowe, twarożek.
Kwas foliowy
- funkcja – reguluje proces powstawania DNA oraz białek;
- występowanie – otręby, rukiew wodna.
Witamina E
- funkcja – buduje błony komórkowe, anty-oksydant;
- występowanie – migdały, orzeszki, orzeszki ziemne, jaja, margaryna.
Źródło: diety.wieszjak.pl
Magdalena Pytkowska