Wszyscy wiemy, że potrzebujemy witamin do normalnego funkcjonowania naszego organizmu. Czasami jednak doświadczamy ich niedoboru. Warto wiedzieć jakie są objawy, których lekceważyć absolutnie nie można.
Drogie Panie, w pierwszej części artykułu zapoznałyście się z 5 witaminami z grupy B. Czas uzupełnić naszą wiedzę o kolejne witaminy.
- B6 – pirydoksyna
Bierze udział w przemianie aminokwasów, kwasów tłuszczowych i żelaza.
Niedobór powoduje nadwrażliwość na słońce, zapalenie języka, pęknięci wokół ust, mrowienie dłoni i stóp, bóle stawów, uczulenia, obrzęki.
- B7 – biotyna
To składnik wielu enzymów biorących udział w tworzeniu białek, węglowodanów i tłuszczy. Uśmierza bóle mięśniowe, opóźnia siwienie oraz przeciwdziała łysieniu.
Niedobór choć rzadki, występuje u osób spożywających surowe jaja.
- B8 – cholina
Jako emulgator tłuszczy wspomaga przemiany tłuszczowe w organizmie, chroni wątrobę przed otłuszczeniem oraz zapobiega osadzaniu się cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych. Pomaga wydaleniu toksyn z nagromadzonych leków. Brak tej witaminy pogarsza pracę mózgu i potęguję sklerozę.
- B9 – inozytol
Razem z choliną bierze udział w przemianach tłuszczowych oraz wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Ma właściwości uspakajające.
Niedobór powoduje nadciśnienie, wzmaga miażdżycę, łysienie.
- B10- kwas para-aminobenzoesowy
Bierze udział w przemianach żelaza i tworzeniu czerwonych ciałek krwi, wspomaga produkcję kwasu foliowego i wchłanianie witaminy B5. Jest niezbędny w leczeniu anemii. Jego brak powoduje szybkie siwienie oraz zaburzenie pracy żołądka.
- B12 – cyjanokobalamina
Jest niezbędna do funkcjonowania wszystkich komórek. Wraz z kwasem foliowym bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym, poprawia wydajność mózgu, utrzymuje w dobrej kondycji układ nerwowy.
Niedobór często nie ujawnia się latami, w konsekwencji prowadząc do poważnych zaburzeń związanych z utratą koncentracji, upośledzeniem ruchu, urojenia, apatię, zaburzenia psychiczne, zwyrodnienia mózgu i obwodowego układu nerwowego.
Z powyższej analizy witamin z grupy B jednoznacznie wynika, że są one szalenie istotne dla naszego zdrowego i sprawnego funkcjonowania. Dlatego tak ważne jest, abyśmy na co dzień jadali jak najwięcej produktów, które są bogate w te witaminy.
Witaminy z grupy B znajdziemy w:
- drożdżach piwnych,
- razowej mące,
- ciemnym ryżu,
- surowych zarodkach pszennych,
- całych ziarnach,
- zielonych i żółtych warzywach,
- fasoli,
- kapuście,
- marchwi,
- melonie,
- dyni,
- jajach,
- nabiale,
- mięsie,
- orzechach oraz migdałach
Jeżeli czujemy u siebie niepokojące objawy, konieczna jest wizyta u lekarza, aby potwierdzić swoje obawy. Nierozsądnie jest samemu przyjmować stosy suplementów witaminowych na własną rękę. Warto pamiętać, że z suplementów najcenniejsze są kompleksowe witaminowe preparaty pochodzenia organicznego, a także mleczko pszczele i skrzyp.
Zuzanna Górka