Kuchnia meksykańska została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kuchnia tego regionu jest taka sama jak jego mieszkańcy – jest zróżnicowana i mocno charakterystyczna, łączy w sobie tradycje Indian oraz hiszpańskich konkwistadorów.
Łączenie smaków
Meksykańska kuchnia to połączenie dwóch światów – kuchni Starego Świata i kuchni Nowego Świata. Powstała w momencie, kiedy Hiszpanie osiedlili się w Meksyku i przywieźli ze sobą swoje potrawy, do których rdzenni mieszkańcy zaczęli dodawać własne przyprawy i składniki. Taka mieszanka okazała się bardzo korzystna, pełna różnorodności, nowych smaków i niepowtarzalnych dań.
Podstawowe składniki
Dania w kuchni meksykańskiej składają się głównie z kukurydzy, różnych odmian fasoli, papryki i chili. Charakterystyczne dla niej są dania mięsne, z dużą ilością warzyw, a także owoców morza. Potrawy meksykańskie są niezwykle ostre i dobrze doprawione. Jednym z podstawowych surowców, z których przygotowuje się dania jest masa uzyskiwana z przemiału ziaren kukurydzy w specyficzny sposób (nie jest to zwykła mączka kukurydziana). Takiej masy nie uzyskuje się nigdzie indziej, prócz Meksyku.
Meksykańskie specjalności
Meksyk słynie z wielu charakterystycznych potraw:
- tortilla – placek pszenny lub kukurydziany, w który zawija się przeróżne składniki
- tacos – ciepłe tortille, które można polać pastą z awokado – guacamole
- tamales – kukurydziane pierożki z mięsem i chili
- bizochos – słodkie pieczywo, często jedzone na śniadanie
M. Witczak