Kuchnia meksykańska została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kuchnia tego regionu jest taka sama jak jego mieszkańcy – jest zróżnicowana i mocno charakterystyczna, łączy w sobie tradycje Indian oraz hiszpańskich konkwistadorów.
Nie może oczywiście zabraknąć takich specjałów, jak:
- salsa – najpopularniejszy meksykański sos nadający potrawom specyficznego smaku, posiada wiele odmian
- chiles en nogada, czyli “potrawa niepodległości” (ma kolory meksykańskiej flagi) – to zielona papryka nadziewana mielonym mięsem z migdałami, polana sosem orzechowym i przybrana miąższem granatu.
Meksykanie mają także wiele takich specjałów, na widok których Europejczykom cierpnie skóra. W tym rejonie uznaje się za jadalne ponad 500 gatunków owadów, a niektóre z nich wkrótce mogą wyginąć z powodu zbyt dużej popularności. Mieszkańcy Meksyku uwielbiają m.in. chapulines, czyli smażone świerszcze lub escamoles – gotowane larwy mrówek.
Przygotowywanie potraw kuchni meksykańskiej w innych krajach nie jest w stanie oddać w pełni ich smaku i właściwości. Tylko tradycyjny sposób przyrządzania tych dań może wydobyć pełnię ich zalet. Dlatego aby posmakować kuchni meksykańskiej najlepiej pojechać prosto do Meksyku.
M. Witczak