Fakt, że wraz z wiekiem tylko nam ubywa pierwiastków, nikogo nie dziwi, na tym w końcu polega proces starzenia. Menopauza jest jednym z takich progów, punktem zwrotnym podobnym do dojrzewania, gdzie jedno się kończy, a drugie zaczyna. W związku ze zmianami w organizmie i układzie hormonalnym musimy szczególnie dbać o swoje zdrowie podczas przekwitania.
- Brak odpowiedniej ilości miedzi w organizmie może powodować:*
- zaburzenie prawidłowego oddychania komórkowego,
- owrzodzenie skóry,
- wysokie ciśnienie krwi,
- uszkodzenia serca i tętnic,
- matowienie włosów i rozdwajanie końcówek,
- obniżenie odporności,
- chorobę Wilsona (zwyrodnienie wątrobowo-soczewkowe).
W okresie menopauzalnym zaburzona gospodarka miedzi może też stać się przyczyną osteoporozy, anemii, a nawet miażdżycy i choroby Alzheimera.
Jak uzupełniać niedobory miedzi?
Uwarunkowania genetyczne oraz wiek nie mają tak wielkiego wpływu na stabilizację poziomu miedzi w organizmie jak styl życia i dieta. Chcąc uchronić się przed niedoborem, należy przede wszystkim zamienić mniej zdrowe produkty jak słodycze, używki, nadmierne ilości mięsa oraz produkty rafinowane i pasteryzowane na artykuły pełnowartościowe (pełnoziarniste pieczywo, mąka razowa), najmniej przetworzone i najlepiej pochodzące z czystych ekologicznie terenów.
A. Złotkowska