Ocet jabłkowy jest bardzo bogaty w minerały i witaminy:potas, sód, magnez, chlor, żelazo, fluor, miedź, fosfor, witamina A, witaminy z grupy B, C, E i P, beta-karoten, kwas octowy, kwas cytrynowy oraz kwas mlekowy. Ale to nie koniec zalet octu: jest niezastąpiony, gdy chcemy zrzucić parę kilogramów.
Zamiast drastycznie ograniczać ilości przyjmowanego jedzenia, warto zwrócić uwagę na naturalny przyspieszacz przemiany materii, jakim jest ocet jabłkowy. O jego zaletach zdrowotnych pisaliśmy w artykule Zdrowy ocet jabłkowy. Dziś spojrzymy szerzej na jego właściwości dietetyczne.
Dieta z octem jabłkowym
Dieta octowa polega na regularnym spożywaniu niewielkich ilości octu jabłkowego. Ma on kwaśny i trochę ostry, ale nie nieprzyjemny smak i zapach. Podczas diety octowej wypijamy na czczo, trzy razy dziennie (przed najważniejszymi posiłkami) szklankę wody z 2 łyżkami octu. Bardzo ważne jest rozcieńczenie octu, gdyż skoncentrowany może więcej narobić szkód, niż przynieść korzyści.
Podczas diety octowej należy stosować się do pewnych zasad: zrezygnować z potraw bardzo tłustych i potraw typu fast-food, zrezygnować ze słodyczy, spożywać warzyw i owoców, wypijać 2-3 litry wody dziennie i wspomóc to wszystko zwiększoną aktywnością fizyczną. Są to jednak rady pomocne w każdej diecie. Dlaczego więc warto sięgnąć po ocet jabłkowy?
Przede wszystkim jest on cennym i łatwo przyswajalnym źródłem mikroelementów, więc nasz organizm będzie miał mniejsze łaknienie – nie będzie miał potrzeby uzupełniania braków. Obniża chęć na rzeczy słodkie i przyspiesza uwalnianie organizmu z toksyn.
Sabina Sosnowska