Osteopenia jest stanem, w którym zbyt szybko postępuję utrata gęstości mineralnej kości. Choć proces ten jest naturalny po ukończeniu pewnego wieku, to jednak jego tempo nie powinno przekraczać 5 % na 10 lat.
Niewskazane przy osteopenii:
- spożywanie soli i innych produktów obfitujących w sód;
- picie dużych ilości napojów zawierających kofeinę – kawa zwiększa utratę wapnia;
- spożywanie zbyt dużych ilości białka (choć jest ono potrzebne kościom, to jednak nadmiar może prowadzić do utraty wapnia);
- nadużywanie alkoholu (który niekorzystnie wpływa na komórki budujące kości)
- jedzenie produktów przetworzonych (zwłaszcza zup w proszku, sosów czy mieszanek przypraw) – obniżających stężenie wit. D w organizmie.
Codzienna aktywność fizyczna stanowi doskonałe uzupełnienie takiej diety, pomaga wspierać przemianę materii oraz zapobiega dolegliwościom związanym z bólem stawów. Jeśli jednak nasz lęk przed osteoporozą jest silny – można poprosić lekarza o przepisanie preparatów służących do leczenia tego schorzenia i zażywać je profilaktycznie.
Oczywiście przyjmowanie bisfosfonianów, kalcytoniny czy innych farmaceutyków musi odbywać się pod ścisłą kontrolą. Panie w okresie menopauzy mogą sobie z osteopenią radzić także przy pomocy hormonalnej terapii zastępczej.
Redakcja