piolun-niedocenione-ziolo

Piołun jest mocną bronią w walce z pasożytami układu pokarmowego. Można nim też zwalczać choroby skórne oraz regulować przemianę materii całego organizmu. Czy wiesz do czego w średniowieczu służył piołun i jakie ta roślina ma zastosowanie współczesne?

Piołun jest skuteczny w walce z owsikami i wszawicą u małych dzieci i dorosłych. Ponadto pomaga w leczeniu chorób skórnych jak świerzb.

Piołun zyskał zastosowanie w sztuce kulinarnej jako przyprawa. Znany jest w tych charakterze już od czasów starożytnego Rzymu, Egiptu i Grecji. Jego smak jest gorzki i intensywny. Z tego też względu, nie jest stosowany bardzo często.

Ciekawostką może być fakt, że jeszcze w średniowieczu piołun był wykorzystywany do nadawania aromatu piwa i miodów pitnych. Dziś co najwyżej z jego składem sporządza się wódki, wermuty i likiery, które w smaku są gorzkie.

Na rynku dostępne są między innymi herbaty z piołunu. Napar taki jest niezwykle gorzki, posiada ostry i mocny zapach.

Anna Konopka