Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?
Pożywne zupy gotowali już neandertalczycy! Wtedy do gotowania używano dołków wykopanych w ziemi i wyłożonych zwierzęcą skórą. Do środka wlewano wodę, dodawano składniki, a gotowano dzięki włożonym do środka rozgrzanych w ognisku kamieni.
W Polsce zupy pojawiły się w XIII wieku. Dawniej były one pokarmem biednych, ale przez lata zyskały na znaczeniu i dziś są jednym z podstawowych dań obiadowych. Polacy spożywają każdego roku kilka miliardów litrów zup!
Zalety zup
Zupy cieszą się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Oto, dlaczego:
- są łatwe i szybkie do przygotowania,
- stanowią zdrowy, pełnowartościowy posiłek,
- są lekkostrawne,
- dzięki odpowiedniemu doborowi składników mogą być niskokaloryczne lub wysokokaloryczne,
- są sycące i szybko zaspokajają głód dzięki składnikom takim jak: ziemniaki, kasza, ryż czy makaron,
- dostarczają organizmowi wody i gaszą pragnienie,
- są tanie – często można je przyrządzić z niewielu składników,
- są różnorodne – od słodkich do pikantnych, z mięsem lub bez, rzadkie lub gęste, z dodatkami bądź bez dodatków – każdy znajdzie dla siebie odpowiednią zupę.
Sabina Sosnowska