smaczne-i-zdrowe-pikantne-zupy

Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?

Pożywne zupy gotowali już neandertalczycy! Wtedy do gotowania używano dołków wykopanych w ziemi i wyłożonych zwierzęcą skórą. Do środka wlewano wodę, dodawano składniki, a gotowano dzięki włożonym do środka rozgrzanych w ognisku kamieni.

W Polsce zupy pojawiły się w XIII wieku. Dawniej były one pokarmem biednych, ale przez lata zyskały na znaczeniu i dziś są jednym z podstawowych dań obiadowych. Polacy spożywają każdego roku kilka miliardów litrów zup!

Zalety zup

Zupy cieszą się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Oto, dlaczego:

  • są łatwe i szybkie do przygotowania,
  • stanowią zdrowy, pełnowartościowy posiłek,
  • są lekkostrawne,
  • dzięki odpowiedniemu doborowi składników mogą być niskokaloryczne lub wysokokaloryczne,

  • są sycące i szybko zaspokajają głód dzięki składnikom takim jak: ziemniaki, kasza, ryż czy makaron,
  • dostarczają organizmowi wody i gaszą pragnienie,
  • są tanie – często można je przyrządzić z niewielu składników,
  • są różnorodne – od słodkich do pikantnych, z mięsem lub bez, rzadkie lub gęste, z dodatkami bądź bez dodatków – każdy znajdzie dla siebie odpowiednią zupę.

Sabina Sosnowska