Wiosną królują na stołach w postaci wywaru z nowalijek, latem jako chłodniki, jesienią są sycące, a zimą – rozgrzewające. Uwierzycie, że zupa gości pod naszymi strzechami już od tysięcy lat?
Skład zupy
Zupa składa się zazwyczaj z:
- wywaru (wody, w której gotuje się składniki używane do przyrządzenia konkretnej zupy, np. mięso, kości, warzywa),
- składnika głównego (który nadaje zupie smak, zapach i charakter),
- podprawy (czyli mleko z mąką lub śmietana),
- części treściwej (makaronu, ryżu, kaszy)
Pikantne zupy
Osoby, które lubią konkretny, ostry smak, także i w świecie zup znajdą coś dla siebie. Pikantność zupy zależy od składników i przypraw do niej dodawanych. Takie wypalające buzię zupy polecane są w chłodne dni, gdyż doskonale rozgrzewają.
W naszym klimacie początkowo ostrość zupy uzyskiwało się poprzez dodanie czosnku lub chrzanu. Ostre przyprawy przywędrowały do nas z krajów o cieplejszym klimacie: są to papryka, pieprz, curry, imbir. Gorące przyprawy mają zazwyczaj właściwości odkażające, dlatego stosowane były nie tylko jako przyprawa, ale również jako lekarstwo.
Sabina Sosnowska