zalety-migdalow

Migdały nie tylko są bardzo smaczne, ale to również bakalie, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ponieważ są doskonałym źródłem wapnia, białka oraz wielu witamin.

Inne zdrowe składniki to:

  • witamina E – tzw. witamina młodości chroniąca organizm przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników i chroniąca go przed chorobami układu krwionośnego,
  • witamina B2 – odpowiedzialna za odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego oraz narządów wzroku,
  • cynk – element odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego,
  • magnez – wspomagający organizm w walce ze stresem.

Migdały w przemyśle farmaceutycznym

Migdały mają szerokie spektrum zastosowania i jednocześnie działają leczniczo w przypadku:

  • chrypki,
  • suchego kaszlu,
  • chorób oskrzeli,
  • chorób układu moczowego,
  • chorób dróg żółciowych

Co ważne, mleczko migdałowe ma działanie uspokajające i pomaga w stanach napięcia nerwowego, a same migdały pomagają w obniżeniu zbyt wysokiego, tzw. złego cholesterolu LDL.

Sabina Sosnowska